Legpatronen

Voor iedere steensoort en voor elk formaat stenen of tegels zijn er verschillende legverbanden mogelijk. Het legverband bepaalt samen met de kleur en het formaat de uitstraling van uw tuin, terras, pad of oprit. Het legverband is niet alleen belangrijk voor het aanzicht, maar ook voor de stabiliteit of stevigheid van de bestrating. Komt u daarom eens langs bij ons in Westervoort om de mogelijkheden te bespreken. Wij informeren u graag over onze producten en spelen in op uw wensen. Samen realiseren we uw perfecte tuin!

Elleboogverband
Elleboogverband

Bij een elleboogverband sluit de kopse kant van een steen steeds aan op het uiteinde van een zijkant van een steen. Er ontstaan hierdoor rechte hoeken en dus een zogenaamde elleboog. Dit verband is het mooiste met klinkers en bakstenen. Het patroon van dit verband volgt de richting van de straat. Een elleboogverband is minder geschikt voor veel bereden oppervlaktes. Voor een inrit of parkeerplaats kan dit verband prima. Let er bij dit verband wel op dat de stenen maatvast zijn voor een strak en regelmatig patroon.

Keperverband
Drukwerk

Een keperverband is in principe een elleboogverband, maar de punten van de gevormde ellebogen liggen bij dit verband steeds in de breedterichting van het pad.
Een keperverband zorgt voor grote stabiliteit en is geschikt voor zware tot zeer zware belasting. Belangrijk hierbij is wel dat er stenen gebruikt worden met een goede gelijkmatige maat. Het keperverband wordt veel voor drukke straten en wegen gebruikt, maar ook voor een oprit of toegangsweg is het een uitstekende keuze. De V-vorm wordt bij dit verband altijd haaks op de rijrichting gelegd.

Halfsteensverband
Halfsteensverband

Een bestrating in halfsteensverband is één van de meest eenvoudige legverbanden. Tegenover elke voeg van twee stenen die in elkaars verlengde liggen, verspringt de volgende rij precies een halve steen of tegel. Dit patroon is geschikt voor alle bestratingen rondom een woning. Het halfsteensverband wordt vaak gebruikt voor een (tuin)pad dat intensief wordt gebruikt. Als u dit verband in de breedte legt, dan levert dit u een sterk en stabiel pad op. Legt u dit verband in de lengterichting dan levert u iets in op de stabiliteit, maar het zorgt er dan wel voor dat u een mooie zichtlijn krijgt.

Molenwiekverband
Molenwiekverband

Een molenwiekverband bestaat uit vier langwerpige stenen die rondom een vierkante steen worden gelegd. Het geheel lijkt op de wieken van een molen, vandaar dat er gekozen is voor deze term. U kunt ervoor kiezen om alles in één kleur uit te voeren, maar voor een speelser effect is het ook goed mogelijk om de middelste steen in een contrasterende kleur te kiezen. Bij het aanleggen van uw terras is het wel van belang op dit patroon goed uit te meten. Het zou namelijk zonde zijn als u aan de zijkanten niet goed uitkomt.

Blokverband
Drukwerk Drukwerk Drukwerk

Bij het leggen van een blokverband bestaat de bestrating uit een patroon van verschillende blokken. Het zorgt dus voor een strak uiterlijk. De blokken kunnen recht of diagonaal worden gelegd, maar ook het laten verspringen van de blokken is mogelijk. Het blokverband is minder geschikt voor het bestraten van een oprit. Dit verband komt het beste tot zijn recht in een strak omlijnd oppervlak zoals bijvoorbeeld een vierkant of rechthoekig terras. Het legpatroon met blokverband is eenvoudig te leggen en biedt veel mogelijkheden. De blokken kunnen ook leuk afgewisseld worden met een tegel in het zelfde formaat als het vierkant.

Banenverband
Drukwerk Drukwerk Banenverband_Primeo_2

Een banenverband geeft een strak en ruimtelijk effect. In dit legpatroon zijn er meerdere mogelijkheden. Van smal tot breed of een combinatie daarvan. Voor het leggen van een wandelpad of een oprit is vooral het smalle banenverband een goede keuze. Door goed gebruik van het banenverband kunt u uw tuin optisch langer of breder laten lijken.

Wildverband
Romaans_verband Romaans_verband Wildverband_1 Wildverband_2

Bij het leggen van wildverband wordt er vaak gewerkt met één steensoort in verschillende formaten die willekeurig worden gelegd. Een terras of oprit gelegd in wildverband vormt een afwisselend, speels en toch rustig en natuurlijk geheel. Het gebruik van de verschillende afmetingen zorgt voor extra stevigheid. De keuze voor het soort wildverband heeft vooral te maken met het formaat van de stenen die u wilt gaan leggen en ook met het oppervlak dat bestraat moet worden.